Pi sayısı nasıl ortaya çıktı? Merak ediyor musunuz?
Hadi gelin bunu size en detaylı şekilde anlatalım.
1. Arşimet Kimdir?

Arşimet (Archimedes), M.Ö. 287 – 212 yılları arasında yaşamış Sicilya doğumlu Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis. Bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime en çok bilinen katkısıdır; ancak pek çok matematik tarihçisine göre integral hesabın babası da Arşimet’tir.
İlginizi Çekebilir: Gerçekten Ders Çalıştığınızı Mı Düşünüyorsunuz?
2. Eğitim Hayatı

İskenderiye’de bulunduğu dönemde arkadaş olduğu Eratosthenes ve Samoslu Konon ile yazışmaları eser haline gelerek günümüze kadar ulaşmıştır. Arşimet, teorik matematiğin en değerli konu olduğuna inanıyordu ancak ülkesinde matematikçi olarak değil, bir mucit olarak tanındı. “Yüzen Cisimler” adlı kitabı vardır.
3. Yaşadığı Zorluklar

Yaşadığı dönemde Akdeniz’de Kartacalılar, Romalılar ve Yunanlar sürekli savaş halindeydiler. Bu nedenle bütün yaşamı savaş tehlikesi içinde geçti. İnsanlar kendisinin teorik bilimle ilgili buluşlarına değil, geliştirdiği savaş silahlarına daha çok değer vermekteydi. Ülkesi Roma’ya karşı Kartaca’yla birleşince yaşadığı şehir bir Roma ordusu tarafından kuşatıldı. Arşimet, zekasını yurttaşlarına yardıma yöneltti. Roma generali Marcellus, Sirakuza’yı kuşattığında, Archimedes adlı bir mühendisin yapmış olduğu silahlar nedeniyle şehri almakta çok zorlanmıştı. Bunların çoğu mekanik düzeneklerdi ve bazı bilimsel kurallardan ilham alınarak tasarlanmıştı. Örneğin, makaralar yardımıyla çok ağır taşlar burçlara kadar çıkarılıyor ve mancınıklarla çok uzaklara fırlatılıyordu. Hatta Archimedes’in aynalar kullanmak suretiyle Roma donanmasını yaktığı da rivayet edilmektedir. Ancak bütün bunlara karşın M.Ö. 212 yılında Romalılar Sirakuza’yı zapt ettiler ve şehrin diğer ileri gelenleriyle birlikte Archimedes’i de öldürdüler.
4. Pi Sayısı Nasıl Keşfedildi?

Arşimet pi sayısının keşfine imza atan ilk kişidir. Keza sembolü olan π işareti de yine Yunan alfabesinin 16. harfinden gelmektedir. M.Ö. 1650 yıllarında Mısırlılar tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Hatta öyle ki Mısır Piramitlerinin inşasında bu özel sayıdan yararlanıldığı varsayılıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere aslında pi sayısının keşfi Arşimet’e değil, Mısırlılara ait. Pi sayısı formüle dökülüp sonsuz değerine en yakın rakamın hesaplanması Arşimet’e aittir.
İlginizi Çekebilir: Matematikte Basit Hileler
5. Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısı, bir dairenin çevresini (2πr) çapına (2r) böldüğümüzde elde ettiğimiz orandır. Bir dairenin büyük veya küçük olmasıyla değişmeyen π sayısı, her daire için sabit bir sayıdır. Yaklaşık olarak 3,14’e eşit kabul ettiğimiz irrasyonel π sayısının gerçek değeri aslında sonsuz uzunluktaki sayılardan oluşur.
Alternatif Enerji Kaynakları taban puanları ve diğer bölümlerin taban puanlarını Dersigo.com üzerinde bulabilir, üniversiteye uzman öğretmenler eşliğinde hazırlanabilirsiniz. Ayrıca dersigo.com üzerinden LGS puan hesaplaması ve YKS puan hesaplaması yapabilirsiniz.