TYT Ne Zaman ? sorusunun cevabı öğrenciler tarafından her yıl merak edilen konular arasında yer alıyor. 2021 yılında üniversitelerin 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşmek isteyen öğrenciler ilk olarak TYT oturumuna girmişlerdi. 2021 TYT oturumunda uygulanan baraj puanı ve sınav sorularının biraz zor olması nedeniyle birçok aday belirlenen bu baraj puanını elde edemedikleri için tercih hakkı kazanamamıştı. Birçok öğrencinin tercih hakkı kazanamaması nedeniyle üniversitelerin birçok bölümünde kontenjanlar boş kalmış ve adaylara ikinci ve üçüncü tercih hakkı tanınmıştı. Durum böyle olunca YKS sınavlarında uygulanan baraj puan sistemi nedeniyle bir çalışma yapıldı ve bu çalışma doğrultusunda 2022 yılı TYT ve AYT oturumlarında baraj puan uygulaması kaldırıldı. Bu nedenle 2022 yılı TYT oturumuna girecek olan öğrencilerin artık baraj puanı endişesi kalmadı.
Baraj puanının kaldırılması öğrencilere teknik açıdan bir rahatlamaya sebep olsa da aslında uygulamada çok bir faydasının olmadığı görülecektir. Bunun en büyük nedeni; adayların, üniversitelerin bölümlerinin başarı puanı ile değil aslında başarı sırası ile giriş hakkı kazanmalarıdır. Bunu bir örnekle açıklayalım. 2021 yılında TYT oturumunda 149 alan aday herhangi bir tercih hakkı kazanmadığı için ne 2 yıllık önlisans ne de 4 yıllık lisans programlarına başvurabiliyordu. Şimdi bu sene 149 alan aday başvuru hakkı kazanmış olacak. Fakat diyelim ki A üniversitesinin 2 yıllık önlisans bölümüne 95 bininci olan öğrenci alınacak ise adayın 149 puan ile 100 bininci olması ona bu bölümü terci hakkı verse de aslında önünde olan daha başarılı adaylar nedeni ile bu bölüme yerleşme durumu söz konusu olmayacaktır. Sadece bazı bölümler tercih edilmediği için oluşacak boşlukta tercih hakkı kazanan fakat normalde başarı sıralaması yetmeyen adayların yerleşme ihtimali olacaktır. Bu ihtimalde normal günümüz aday sayısı ve bulunan bölüm sayısı nazara alındığında çok düşük bir ihtimal diyebiliriz.
2022 TYT Ne Zaman?
Her yıl ÖSYM tarafından açıklanan tarih sırlamasına göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na katılacak adayların ilk olarak zamanında başvuru süreçlerini tamamlaması gerekir. 2022 YKS oturumlarında dair başvuru süreci 11 Şubat 2022 tarihinde başlamış ve 7 Mart 2022 tarihinde sona ermişti. Bu tarihler arasında başvuru harcını yatıran ve ÖSYM merkezleri ile okullarda başvuru aşamalarını tamamlayan her aday TYT oturumuna girmeye hak kazanır. TYT oturumu YKS oturumları arasında ilk önce gerçekleştirilir. Bu oturumda 120 adet soru bulunur ve tüm öğrenciler bu 120 sorunun tamamından sorumlu olurlar. Ayrıca AYT ya da YDT oturumlarından başarılı olup puan hesaplanması için tüm öğrencilerin TYT oturumuna girmeleri ve Türkçe ya da Matematik derslerinden en az 0,5 net yapma zorunlulukları bulunur. Bu istenilen neti yapan her adayın TYT puanı hesaplanır ve bir sıralama elde eder. Bu yıl ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre TYT oturumu, 18 Haziran 2022 Cumartesi günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecektir. 2021 yılında yapılan TYT oturumu 135 dakika olmasına rağmen yapılan değişiklik ile artık öğrenciler 120 adet soruyu 165 dakikada çözebilecek kadar zamana sahipler. Bu yönü ile yerinde bir değişiklik olarak sürenin 30 dakika daha fazla olması öğrencilere psikolojik açıdan bir rahatlama sağlayacaktır.
TYT Oturumunda Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?
TYT oturumunda başarılı olmak için ilk olarak, TYT’ye dair tüm ayrıntıların bilinmesi gerekir. İlk olarak TYT oturumunda çıkan dersler ve konular 9. sınıf ile 10. sınıf konularından oluşuyor. Bu nedenle 9. sınıfın başında itibaren düzenli ve disiplinli ders çalışmaya başlayan her aday hem TYT oturumunda hem de AYT oturumunda ciddi bir başarı sıralaması elde edebilir. Ayrıca TYT oturumuna toplam 120 adet soru çıkması ve bu sorulara 2022 yılından itibaren 165 dakika süre verilmesi bir kolaylık olarak değerlendirilebilir. Adaylar acele etmeden ve panik yapmadan bu 165 dakikalık süreyi en verimli şekilde değerlendirerek daha iyi bir başarı sıralaması elde edebilirler. TYT oturumunda çıkan 120 adet sorunun 60 adedi sözel derslerden oluşurken 60 adedi de sayısal derslerden oluşmaktadır. Toplam 9 farklı dersten gelen bu 120 soru aslında hem TYT hem de AYT puanlarının hesaplanmasında büyük bir öneme sahip. Bu nedenle TYT oturumunda alınacak her puan aynı zamanda AYT oturum puanının da artmasını sağlar.
2021 TYT Soru Dağılımı
Türkçe 40 soru
Matematik 40 Soru
Felsefe 5 Soru
Coğrafya 5 Soru
Din Kültürü 5 Soru
Tarih 5 soru
Fizik 7 Soru
Kimya 7 Soru
Biyoloji 6 Soru
Görüldüğü üzere soru dağılımında ağırlık Türkçe ve Matematik derslerinde. Bunun dışında Fen Bilimleri dersinden çıkan 20 soru da aslında sözel ve eşit ağırlık bölümlerinden tercih yapacak adayların başarı sıralamasını arttıracak belirleyici sorular olarak bilinir. Bu nedenle her adayın özenle ve dikkatle tüm sorulara odaklanması ve tüm soruları çözmesi gerekir.