Dersigo gizlilik ve güvenlik politikaları gereği kişisel verilerinizin korunması hususu önem arz etmektedir. Konuyla ilgili aydınlatma metnine buradan ulaşabilirsiniz.

TYT Ne Demek?

TYT Ne Demek

TYT lise ve dengi okullardan mezun olan öğrencilerin üniversitelerdeki bölümlere yerleşebilmeleri için geçmeleri gereken bir sınavdır. Bu sınava Yüksek Öğretim Kurumları adı verilir. Kısacası YKS olarak bilinen bu sınav üç farklı oturumdan oluşur. Bu oturumlarda tüm öğrencilerin çözmesi gereken ilk oturuma TYT adı verilir. Temel Yeterlilik Testi olarak bilinen TYT eşit ağırlık, sözel, sayısal ya da yabancı dil bölümlerinde okuyan ve üniversiteye yerleşmek amacıyla YKS’ye giren tüm adayların ortak olarak girdiği bir oturumdur. Bu oturumda genelde 9. sınıf ve 10. sınıf konularından çıkan sorular ile öğrenciler sınava tabi tutulur.
Bu sınavda Türkçe, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe, Tarih, Coğrafya derslerinden hazırlanan toplam 120 adet sorudan oluşur. Bu soruların 40 tanesi Türkçe dersine ait iken 40 tanesi de Matematik ve Geometri derslerine aittir. Geri kalan 40 adet sorunun 20 adedi Fizik, Kimya ve Biyolojiye ait iken diğer 20 adet soru ise Felsefe, Tarih ve Coğrafya derslerine aittir.

TYT’ye Girmek Zorunda Mıyım?

Birçok öğrencinin ve velinin merak etiği konuların başında bu sınava girmek zorunlu mu değil mi konusu geliyor. Eğer üniversiteye yerleşmek ve siz de bir üniversiteli olmak istiyor iseniz ilk yapmanız gereken ÖSYM tarafından belirlenen sınavlara girmek ve yeterli başarı diliminde kendi yerinizi almaktır. Bu amaçla YKS adı verilen sınav her yıl düzenlenir. Bu sınav 3 oturumdan oluşsa da ilk olan ve her öğrenci için zorunlu olan oturum, TYT oturumudur. Bu sınava sayısal bölüm öğrencileri, sözel bölüm öğrencileri, eşit ağırlık bölüm öğrencileri ve yabancı dil bölümü öğrencileri girmek zorundadır. Bölüm öğrencileri sadece kendi bölümlerine ilişkin soruları çözeceklerini düşünse de bu TYT için doğru değildir. İlk oturum tüm öğrencilerin girmesi ve çözmesi gereken ortak dersler oturumudur. Bu oturumda doğru olarak cevaplanacak her soru tüm öğrencilere artı puan olarak yansıyacak ve belki de başarı sıralamasında birçok kişinin önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Sadece TYT ile Yerleşebileceğim Bölümler Var mı?

Üniversite bölümlerine yerleşmek için farklı puan türlerinde başarı aranır. Bazı üniversiteler TYT, AYT ya da Yabancı Dil oturumuna dair puan ortalaması ile öğrenci kabul ederken bazı üniversiteler de sadece bu sınavın puanı ile öğrenci kabul etmektedir. Bu amaçla üniversite sınavına hazırlanan tüm öğrencilerin TYT oturumuna gerekli özeni göstermeli ve ciddiye almaları gerekir.
TYT puanının hesaplanıp üniversite bölümlerine yerleşme amacıyla baz alınması için ilk olarak 150 ham puan barajının aşılması gerekir. Şimdiler bu ham baraj puanının kaldırılması gündemde olsa da başarı sıralamasında üstlerde yer almak ve hedeflenen bölüme ilk sıralarda yerleşebilmek amacıyla her halükarda TYT puanının yüksek olması gerekir.
TYT oturumunda elde edilecek başarı puanı ve başarı sıralaması ile sadece Üniversitelerin 2 yıllık Önlisans Bölümlerine kayıt yaptırılabilir. Eğer 4 yıllık yüksek okulları hedefliyorsanız TYT puanınızın yanında ayrıca AYT puanınızın da olması gerekir.

TYT Puanı Nasıl Hesaplanır?

4 yıllık Yüksekokullara kayıt olmak için ya da 2 yıllık Önlisans bölümlerine kayıt olmak için bu sınavın puanına ihtiyaç duyarsınız. Bu TYT puanı her iki üniversite bölüm başvurusu için aynı şekilde hesaplanır. Tek fark iki yıllık bölümler için TYT puanı hesaplandığı şekilde baz alınırken dört yıllık bölümler için TYT puanının belli bir oranı ile AYT puanının belli bir oranı hesaplanarak toplanır ve bu şekilde sonuç puan ile başarı durumu ortaya çıkar.

Bu sınavdan önce her yıl ÖSYM tarafından TYT derslerine ilişkin soruların kat sayıları açıklanır. Son yapılan açıklamalara göre Türkçe ve Matematik dersleri için %33 olarak açıklanan kat sayı, Fen Bilimleri ve Sosyal Bililer için %17 olarak açıklandı. Bu katsayılar doğrultusunda Türkçe ve Matematik sorularında yapılacak doğrular 3.3 puan getirirken Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri soruları ise 1.7 puan getirecektir. Bu hesaplamalar sorunun kaç kişi tarafından doğru ya da yanlış yapıldığına göre değişebilmektedir. Buna standart sapma etkisi adı verilir. Bu sınavın puanının tam olarak hesaplanması amacıyla günümüzde artık birçok uygulama bulunuyor.
Değerli öğrenciler ve veliler, TYT oturumu tüm bölümleri etkilediği için ilk YKS sınavında ve üniversiteye yerleşme puanının ortaya çıkmasında belirleyici bir yere sahiptir. Bu nedenle vazgeçmeden , ısrarla bu sınavın sorularına odaklanmalısınız. Eksik konuların ve derslerin üzerine yoğunlaşmalı ve bir program çerçevesinde çok fazla zaman kaybetmeden TYT oturumunda belli bir puan seviyesine ulaşmalısınız. Bu sınavda alacağınız her puan sizin beklediğiniz ve hedeflediğiniz üniversite bölümüne bir adım daha yaklaşmanızı sağlar.

En Çok Okunan Yazılarımız

Odaklanma Arttırma Sırları

Odaklanmayı Arttırma Sırları

Odaklanma terimi özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin sıkça karşılaştığı bir terim. YKS uzun bir maraton olduğu için birçok aday ya yolun yarısında pes ediyor ya da

Daha Fazla »
TYT Biyoloji Konuları Nelerdir TYT Biyoloji Konuları Nelerdir

TYT Biyoloji Konuları

TYT Biyoloji konuları her öğrenci tarafından merak edilmektedir. ÖSYM tarafından her yıl üniversiteye giriş sınavı yapılır. Üniversiteye giriş sınavına Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı yani YKS

Daha Fazla »
TYT Matematik Konuları

TYT Matematik Konuları

TYT Matematik konuları üniversiteye giriş aşaması olan 2 sınavın ilkinde yer alır. Bilindiği üzere üniversite giriş sınavı iki aşamadan oluşur. Bu aşamaların ilki genelde temel

Daha Fazla »
TYT Ne Demek

TYT Ne Demek?

TYT lise ve dengi okullardan mezun olan öğrencilerin üniversitelerdeki bölümlere yerleşebilmeleri için geçmeleri gereken bir sınavdır. Bu sınava Yüksek Öğretim Kurumları adı verilir. Kısacası YKS

Daha Fazla »

TYT Türkçe Konuları

TYT Türkçe konuları birçok aday tarafından merak ediliyor. Öncelikle sınav hakkında küçük bir bilgi vererek ardından TYT Türkçe konularına birlikte bakalım. Değerli öğrenciler üniversiteye giriş

Daha Fazla »
TYT Soruları Nelerdir

TYT Soruları

TYT sınavı üniversiteye giriş sınavının ilk adımı olarak karşımıza çıkar ki TYT soruları sınavın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Genelde lise 9. sınıf derslerinden ve konularından

Daha Fazla »
SOSYAL

%20 İNDİRİM

Kupon Kodun Hazır !!

"DERSIGO20"

*Lütfen kodu kopyalayın