Adaylar her sene AYT Ne Zaman ? sorusunun yanıtını arıyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı her yıl ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre yapılır. YKS, 3 oturumdan oluşan ve adayların Üniversitelerin 2 yıllık ya da 4 yıllık bölümlerine girmek için geçmeleri gereken bir aşamadır. Bu aşamaların ilkini TYT oturumu oluştursa da aslında üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşebilmek için asıl önemli olan oturum AYT oturumudur. AYT oturumu TYT oturumuna nazaran her öğrencinin sadece kendi alanındaki sorulardan sorumlu olduğu bir sınav olması nedeniyle daha özel ve niteliklidir. Bu AYT oturumuna giren her aday ilk olarak kendi alan sorularını çözmekle sorumlu olsa da dileyen adaylar başka alan puanlarının hesaplanmasını isterler ise diğer alan testlerinin de çözümünü gerçekleştirebilir. Bu yönüyle öğrencilere seçenek de sunulmuş olur.
AYT oturumunda üniversitelerin sayısal, eşit ağrılık ve sözel puan türleri ile girilebilen bölümlerine yerleşmek amacıyla belli bir başarı puanı ve sıralaması elde edilmek zorundadır. Bu amaçla aday öğrenciler, hangi puan türünde hesaplamaya ve sıralamaya dahil olmak istiyorlar ise o puan türündeki derslerin sorularını çözmeleri gerekir.
AYT Sınavı Ne Zaman?
TYT ve AYT oturumları her yıl ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre yapılır. ÖSYM tarafından açıklanan tarih sırlamasına göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na katılacak adayların ilk olarak zamanında başvuru süreçlerini tamamlaması gerekir. 2022 YKS oturumlarında dair başvuru süreci 11 Şubat 2022 tarihinde başlamış ve 7 Mart 2022 tarihinde sona ermişti. Bu tarihler arasında başvuru harcını yatıran ve ÖSYM merkezleri ile okullarda başvuru aşamalarını tamamlayan her aday AYT oturumuna girmeye hak kazanır. 2021 yılında hem TYT hem de AYT oturum puanlarının hesaplanabilmesi için adayları belli bir baraj puanını aşma şartı bulunuyordu. Aranan bu baraj puanı TYT oturumu için 150 iken AYT oturumu için 180 puandı. Geçtiğimiz 2021 yılı TYT baraj puanını birçok öğrencinin aşamaması nedeniyle üniversitelerin birçok bölümünde kontenjan açığı oluştu. Baraj puanını aşamayan adayların tercih hakkı da bulunmadığı için bu boş kalan kontenjanların hepsini doldurmak mümkün olmadı. Bu nedenle yapılan değişiklikler ile 2022 YKS oturumlarında herhangi bir baraj puanını geçme şartı artık aranmıyor. Fakat adayların TYT puanının hesaplanabilmesi için Türkçe ya da Matematik derslerinden en az 0,5 net yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu şartı taşıyan her adayın TYT puanı hesaplanıyor. TYT puanı hesaplanan her aday, AYT baraj puanı aranmaksızın AYT puanının da hesaplanması hakkına sahip oluyor. Böyle olunca nerede ise sınava giren her aday belli bir başarı sıralaması ile tercih yapma hakkı elde ediyor.
2022 TYT oturumu AYT oturumunda bir gün önce 18 Haziran 2022 tarihinde yapılacak. AYT oturumu da 19 Haziran 2022 Pazar günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek.
Adaylar AYT Oturumunda Hangi Derslerden Sorumlu?
AYT sınavında 160 adet sorunun bulunduğunu belirtelim. Burada dikkat edilmesi gereken tüm öğrenciler bu 160 sorunun tamamından sorumlu olup olmadığıdır. Bu oturumun özelliği her aday kendi alanındaki adaylar ile yarışacağı için her öğrenci kendi alanındaki soruları çözmekle yetinebilir. Bu nedenle AYT oturumuna giren her bir öğrencinin sorumlu olduğu soru sayısı 80 adet ile sınırlı diyebiliriz. Fakat başka alanlardaki puanının da hesaplanmasını ve değerlendirmeye alınmasını isteyen öğrenciler asıl sorumlu oldukları alan sorularının haricinde diğer alan sorularını da çözebilirler. Şimdi AYT sınav sorularının sayısına dair bilgileri sizlere aktarıyoruz. AYT’de Matematik dersinden 40 adet, Fen Bilimleri dersinden 40 adet, Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler 1. bölüm dersinden 40 adet ve Sosyal Bilimler 2 dersinden de 40 adet soru çıkmaktadır. Bunun haricinde ayrıca yabancı dil bölümünde okuyan alan öğrencileri için de 80 adet YDT sınav sorusu bulunmaktadır.
Üniversite adaylarının merak ettiği konulardan biri de AYT oturumunda hangi derslere ilişkin sorulardan sorumlu olduklarıdır. Burada adayların ilk olarak lise eğitimi sırasında tercih ettikleri alanlara göre sorulardan sorumlu olduklarını belirtelim. Lise 10. sınıftan sonra öğrenciler kendi beceri ve isteklerine göre bir alan seçerler. Bu alanlar sözel, sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil alanları olarak bilinir. 11. sınıf ile 12. sınıfta seçtikleri alanlara göre ders gören adaylar AYT oturumunda da gördükleri derslerden sorumlu tutulurlar. Bu nedenle Sözel bölüme ilişkin alan puanının hesaplanmasını isteyen öğrenciler AYT oturumuna Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler 1. bölüm dersinden sorulan 40 adet soru ile Sosyal Bilimler 2 dersinden sorulan 40 adet soruya ilişkin kısımları çözmeleri yeterli olacaktır.
Eşit ağırlık bölümünde kendi alan puanının hesaplanmasını isteyen adaylar ise 40 adet Matematik sorusu ile 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler 1. bölüm sorusundan sorumludurlar. Bu öğrenciler verilen sürede sadece bu 80 adet soruyu çözerek kendi eşit ağırlık alan puanının hesaplanmasını isteyebilirler.
Sayısal bölümünde kendi alan puanının hesaplanmasını isteyen adaylar ise 40 adet Matematik dersi soruları ile 40 adet Fen Bilimleri dersi sorularından sorumludurlar. Bu öğrenciler de sadece bu iki alan dersi sorularını çözerek sayısal alan puanlarının hesaplanmasını isteyebilirler.
AYT Ne zaman sorusunun cevabını öğrenmek için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca AYT ve TYT sınav sayaçlarını sitemiz üzerinden öğrenebilirsiniz.