TYT sınavı üniversiteye giriş sınavının ilk adımı olarak karşımıza çıkar ki TYT soruları sınavın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Genelde lise 9. sınıf derslerinden ve konularından oluşan bu sınavda birçok farklı ders ve konu bulunur. İstenilen ve hedeflenen üniversite bölümüne yerleşme isteyen tüm adayların ilk aşamada TYT sınavında yeterli bir başarıya ulaşması gerekir. Bu nedenle üniversite sınavına hazırlanma aşamasında ilk olarak TYT sınav sorularının hangi derslerden oluştuğu ve bu derslerde ağırlık olarak hangi konuların daha çok sorulduğunun bilinmesi başarının ilk adımı olarak kabul edilir. Önünde bulunan sınava dair yeterli bir bilgiye sahip olmayan ve özellikle hangi dersler ile konulardan sorumlu olduğunun bilincinde olmayan adayların sistematik bir çalışmaya sahip olması beklenemez. Bu nedenle ilk olarak karşımızda duran TYT sınavının iyi analiz edilmesi, derslerin ve bu derslerde çıkan soru sayılarının bilinmesi çalışma metodunun belirlenmesi aşamasında yol gösterici olacaktır. Sizlere kolaylık olması açısından 2021 TYT sorularını ders ders sizlere aktarıyoruz. Bilindiği üzere TYT sınavında 8 farklı dersten toplam 120 adet soru sorulmaktadır. Bu soruların 60 tanesi sözel derslerden oluşurken 60 tanesi de sayısal derslerden oluşmaktadır.
2021 TYT Soru Dağılımı
Türkçe 40 soru
Matematik 40 Soru
Felsefe 5 Soru
Coğrafya 5 Soru
Din Kültürü 5 Soru
Tarih 5 soru
Fizik 7 Soru
Kimya 7 Soru
Biyoloji 6 Soru
Bu soru dağılımı güncel olarak 2021 TYT sınavında sorulan sorulara göre belirlenmiş ve sizlere aktarılmıştır.
TYT Sorularının Hangi Derslerden Olduğu Neden Önemlidir?
Değerli öğrenci arkadaşlar artık günümüzde yapılan değerlendirme ve ölçme sınavlarında her dersin ya da her sorunun standart olarak belli bir puanı bulunmaz. Bazı sorular doğru yapılma oranına göre daha fazla puan getirirken bazı sorularda daha az puan getirir. Buna standart sapma etkisi adı verilir. Örnek verecek olursak bir soruya 1 puan veriliyor. Sınava 100 kişi katılıyor. 100 kişi de doğru yaptığı takdirde sorunun ulaştığı puan 100 oluyor. Fakat 100 kişiden 10 kişi doğru yapar ise o 100 puanlık soru doğru yapan 10 kişiye daha fazla yansıyor. (Burada rakamların temsili olduğunu ve ÖSYM sınavlarında kullanılan standart sapmayı yansıtmadığını belirtelim.) Bu nedenle her soru üniversite adayları için aslında rakiplerini geçmeleri bakımından büyük bir adım olarak kabul edilebilir. Bu nedenle TYT sorularının hangi derslerden olduğu önem kazanır. Çünkü bazı dersler daha zor soru tiplerine sahip iken bazı dersler de daha kolay soru tipleri olarak kabul edilir. Zor soruların da standart sapma etkisi ile başarı sıralamasında daha etkili olduğu düşünüldüğünde sınavda çıkan soruların ders dağılımı daha da önemli hale gelir.
2021 TYT Soruları Zor Muydu?
2021 yılında yapılan TYT sınavı hem soru dağılımı hem de sorulan soruların zorluğu açısından bazı adayları beklenenden fazla zorladı diyebiliriz. Özellikle Matematik sınav sorularının TYT sınavında başarı sıralamasını daha net bir şekilde belirlediğini söyleyelim. Genelde sınava giren adayların soruların zorluğunu dile getirmesi bir sonraki yıl sınava girecek adayları endişelendirse de aslında bu çok yersiz bir korkudur. Üniversiteye yerleşme aşamasında sınavda aldığınız başarı puanının yüksek olmasından ziyade başarı diliminizin yüksek olması her zaman daha doğru bir göstergedir. Bu nedenle sınavın çok zor olması ya da çok kolay olması aslında çalışan adaylar açısından bir sorun teşkil etmez. Belli bir çalışma prensibine sahip olarak sınav sürecine hazırlanan ve eksikliklerini disiplinli ve azimli bir şekilde tamamlayan adaylar sınavda çıkan zor sorularda dahi daha başarılı olacağı için yapacakları net daha az olsa da sıralama açısından daha yüksek bir başarı dilimine girerler. Bu nedenle sınavın zor olma ihtimali sizleri endişelendirmesin. Çalışmayan ya da eksikliklerini tamamlamayan adaylar için genel olarak tüm TYT sınav soruları zor gelir. Fakat bazı sorular ise herkese belli oranda zor gelebilir. Bu zorluk tüm adaylara aynı oranda etki edeceği için endişe edecek bir durum söz konusu değildir. Sizler doğru bir çalışma ile zor soruların da üstesinden gelebileceğinizi ve başarı diliminizin daha üstlerde olacağını sakın unutmayın. Sınavın zorluğuna ya da kolaylığına aldırmadan disiplinli ve sistematik bir şekilde çalışarak eksikliklerinizi giderin ve bu sayede en zor sınavlara dahi en doğru şekilde hazırlanın. Gerisi size başarı olarak yansıyacaktır.